Πληροφορίες

Κυκλαδίτικο τοπίο, ζωντανή παράδοση, αυθεντικοί άνθρωποι, ηρεμία. Λίγες λέξεις για να περιγράψει κανείς το νησί της Σίφνου. Βρίσκεται στις νοτιοδυτικές Κυκλάδες ανάμεσα στη Σέριφο, τη Μήλο και την Πάρο και χαρακτηρίζεται από έντονο ημιορεινό ανάγλυφο με παράλληλες χαμηλές οροσειρές και δαντελωτές ακτές με αμμώδεις παραλίες και καθαρά κρυστάλλινα νερά. Μικροί οικισμοί σκαρφαλώνουν στις πλαγιές και φτάνουν μέχρι το ακρογιάλι. Μικρά σπίτια, λιτές γραμμές, λευκό που κυριαρχεί και μπλε που αντανακλά το χρώμα του Αιγαίου ολόγυρα, ασβεστωμένα σοκάκια και ανθισμένες βουκαμβίλιες συνθέτουν ένα τοπίο υπέροχο μέσα στην απλότητά του. Στην ύπαιθρο ξωκλήσια και περιστερώνες ξεχωρίζουν σαν λευκά γλυπτά δεμένα με τον τόπο.

Στη Σίφνο η παράδοση είναι ακόμα ζωντανή, συνεχίζει να εξελίσσεται. Θα την συναντήσεις στα έθιμα του τόπου και τα αυθεντικά πανηγύρια. Θα την θαυμάσεις σε κάποιο από τα τοπικά εργαστήρια κεραμικής, που συνεχίζουν μια τέχνη η οποία ρίζωσε σε αυτόν τον τόπο από την αρχαιότητα. Θα τη γευτείς στη μοναδική γαστρονομία του νησιού, που είναι άλλωστε και η γενέτειρα του Νικόλαου Τσελεμεντέ. Το μαστέλο (αρνάκι ή κατσικάκι μαγειρεμένο στο ομώνυμο πήλινο σκεύος, με κόκκινο κρασί και άνηθο που ψήνεται σε ξυλόφουρνο), η ρεβυθάδα που ψήνεται μέσα σε πήλινο τσουκάλι (την σκεπασταριά) για πολλές ώρες σε φούρνο με κλαδιά, η ντόπια μηζύθρα, τα αμυγδαλωτά, τα παστέλια, είναι γεύσεις που θα σε συγκινήσουν με τον πλούτο και την λεπτότητά τους, γεύσεις που θα επιθυμήσεις ξανά και ξανά.

Η Σίφνος άρχισε να αναπτύσσεται τουριστικά μόλις την τελευταία δεκαετία και εν πολλοίς διατηρεί την αυθεντικότητά της. Πλησιάζοντας με το πλοίο στις Καμάρες θα θαυμάσεις ένα από τα πιο όμορφα λιμάνια των Κυκλάδων. Συνεχίζοντας προς την ενδοχώρα συναντάς την Απολλωνία, την πρωτεύουσα του νησιού, και τον Αρτεμώνα. Τα δύο χωριά είναι σχεδόν ενωμένα και μαζί αποτελούν το κέντρο του νησιού, παρέχοντας τις περισσότερες επιλογές διασκέδασης. Από εδώ αρχίζει το οδικό δίκτυο προς τα παράλια του νησιού. Στα ανατολικά, σε μια μικρή χερσόνησο που υψώνεται πάνω από τη θάλασσα, δεσπόζει το Κάστρο, η παλιά πρωτεύουσα του νησιού. Είναι ένας μεσαιωνικός οικισμός αμυντικού χαρακτήρα, που η οχυρωματική μορφή του με τα δαιδαλώδη σοκάκια και τις μικρές κατοικίες έχει μείνει αναλλοίωτη στον χρόνο μαγεύοντας τον επισκέπτη.

Πρόσβαση

  • Κατά τη θερινή περίοδο το νησί συνδέεται ακτοπλοϊκά με τον Πειραιά και με τα νησιά της γραμμής Μήλου (Κύθνο, Σέριφο, Κίμωλο, Μήλο)  καθημερινά και με Σίκινο, Ίο, Φολέγανδρο,  Σαντορίνη δυο με τρεις φορές τη βδομάδα. Η διάρκεια του ταξιδιού από τον Πειραιά με τα συμβατικά οχηματαγωγά πλοία της γραμμής είναι 5-6 ώρες και με τα  ταχύπλοα  2-3 ώρες. Συνδέεται επίσης ακτοπλοϊκά με πολλά νησιά των Κυκλάδων: Πάρο, Νάξο, Μύκονο, Τήνο, Άνδρο, Σύρο, Φολέγανδρο, Ίο, Σαντορίνη κ.ά. Η πυκνότητα των δρομολογίων στη θαλάσσια συγκοινωνία διαμορφώνεται ανάλογα με την εποχή.